İnternet Sansürüne Karşı Free Web Turkey Platformu


/ Serdar Kardan


İnternet Sansürüne Karşı Free Web Turkey Platformu

Türkiye’de artan sansür uygulamalarının ve erişime engellenen internet sitelerinin sayısının artması ile ifade ve internet özgürlüklerine yönelik oluşan baskıyla mücadele etmek için Free Web Turkey Platformu kuruldu

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) internet sansürüne karşı yürüttüğü Free Web Turkey projesi kapsamında Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) ve Alternatif Bilişim Derneği (Altbilişim), istanbul hackerspace ve SUB Yayın’ın da katılımıyla Free Web Turkey platformu kuruldu.

Free Web Turkey, erişim engeli getirilen sitelerin içeriğinden bağımsız olarak sansüre karşı ortak ve güçlü bir tavır belirlenmesi ve internet yasaklarıyla ilgilenen gazeteciler ve avukatlar için farkındalık oluşturulması yönünde çalışmalarda bulunacak.

Platformun amacı son yıllarda Türkiye’de artan sansür uygulamalarının ve erişime engellenen internet sitelerinin sayısının artması ile ifade ve internet özgürlüklerine yönelik oluşan baskıyla mücadele etmek.

Düzenlenecek çalıştayların içeriği genel olarak ifade ve internet özgürlükleri ve sansür hakkında farkındalık konularında  kullanıcıları, içerik üreticilerini ve hizmet sağlayıcılarını bilinçlendirme üzerine olacak.

Free Web Turkey hakkında

MLSA, son yıllarda erişime engellenen internet sitesi sayısının artması ve haber sitelerine gelen sansürler dolayısıyla Hollanda Başkonsolosluğu’nun Matra programı çerçevesinde 2019 yılının sonunda Free Web Turkey projesini başlattı. Projenin amacı sansürle karşılaşan web siteleri ve gazetecilere sansürle baş etme yolları konusunda rehberlik etmek, yasal danışmanlık sağlamak ve engellenen web sitelerinin güncel listesi üzerinden veritabanı elde edip buna ilişkin kamuoyu oluşturmak.

17 Ocak tarihinde Toplumsal Bilgi İletişim Derneği (TBİD), Alternatif Bilişim Derneği, Korsan Parti Hareketi, MLSA ve Sub Yayın katılımıyla düzenlenen ilk toplantısında internete erişim engeli bulunan sitelerin ilgili kamu organları tarafından paylaşılmaması sorununun ele aldı. Bu buluşmada kaç sitenin engelli olduğunun ortaya çıkarılması ve bu bilginin tüm yurttaşlara açık bir şekilde paylaşılabilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.

İfade özgürlüğü, bilişim ve bilişim hukuku alanında çalışan uzmanların platform için kaleme aldığı yazılar ve haberlerin yanı sıra, erişim engelleme ve internet sansürü hakkındaki son gelişmelere ve bunlara karşı neler yapılabileceğine ilişkin makaleler de www.freewebturkey.com ‘da ve https://twitter.com/FreeWebTurkey hesabında yer alıyor.

Free Web Turkey projesi Hollanda Konsolosluğu’nun MATRA programı kapsamında destekleniyor. 

Bianet



- 4711


Etiketler : censored,internet sansürü,rtük,bilişim hukuku,free web turkey,engelsiz internet,MLSA,hackerspace
Leave a Comment:

Bunlar da ilginizi çekebilir
Muddy Water'ın Hedefi Kamu Kurumları
Orta Doğu’yu Hedefleyen 'Muddy Water' (Çamurlu Su) adlı siber saldırı yöntemi, Türkiye’ye de sıçradı. Oltalama tekniğini kullanan saldırının hedefinde özellikle kamu ve askeri kurumlar, telekom şirketleri ve eğitim kurumları bulunuyor.
Microsoft Lync Server 2010 Kurulumu Bölüm 2
Bu Makalede Lync Server 2010 Kurulumunun 2. Bölümüne Göz Atacağız
Outlook Safe Mode
Microsof Outlook Safe Mode
 

En çok Okunanlar



Bumerang - Yazarkafe